ویژه برنامه پارس‌آرا: بررسی تجربه شخصیت‌پردازی عروسک‌های دارا و سارا


ویژه برنامه پارس‌آرا چهارشنبه ۸ شهریور ساعت ۲۲ با حضور محمد قادری، مدیر اسبق دپارتمان اسباب بازی کانون پرورش فکری، سعید رزاقی، پیشکسوت پی‌نما و محسن ترحمی، کارشناس قرارگاه بازارپردازی، در برنامه زنده رادیو گفت‌وگو با عنوان ساحت فرهنگ‌بنیان برگزار گردید.

 

*از لی لی تا باربی*

محمد قادری؛ خالق دارا و سارا در ویژه برنامه پارس آرا در رادیو گفت گو گفت: در اروپا تا مدت‌ها عروسك لی لی را بزرگسالان حتی به‌صورت برهنه در خودرو یا اتاق خود نگهداری می‌كردند. این امر برای یک زن یهودی تبدیل به مسئله می‌شود که به چه دلیل این عروسك تا این حد قابل‌توجه است. زیرا عروسك‌ها صرفاً در دنیای كودكان نقش داشتند و از نظر سنی نیز عروسك‌ها در سن كودکی بودند. اما لی لی اینگونه نبود. این زن با الهام از این عروسک، عروسك باربی را می‌سازد [كه بزرگسال است]؛ درحالی‌كه لی لی صرفاً برای آقایان آن‌چنانی کارکرد داشت، [عروسك باربی] به شكلی دیگر وارد دنیای بچه‌هایی شد كه قرار بود دنیای نوین را پس از جنگ جهانی را بسازند.

 

 

 *دارا و سارا؛ عروسكی كه باید می‌ماند و كامل می‌شد.*

رزاقی تصویرگر باسابقه كتاب كودك با انتقاد از عملكرد مسئولان كه منجر به توقف پروژه عروسكی دارو و سارا شدند، تأكید كرد كه در صورت ادامه‌یافتن تولید این عروسك، تكامل در خورِ تأملی در کیفیت پیدا می‌كرد و سرانجام می‌توانست منجر به جذب مخاطبان زیادی شود.

 

 

 محسن ترحمی در جمع‌بندی برنامه اظهار كرد: در زمانی كه دارا و سارا به بازار رسید، حضور باربی‌ها را نیز شاهد بودیم و به‌خاطر نداریم كه این عروسك از بازار جمع شده باشد.

وی با اشاره به قاچاق بودن عروسك باربی در كشور كه اتفاقاً به‌صورت رسمی به فروش می‌رسد، اظهار كرد: در باغ كتاب ایرانی هیچ نمادی از كشورمان به جز مجید و دریاقلی سورانی یافت نمی‌شود در حالی که در سراسر باغ كتاب، باربی و عروسك‌ها و چیزهای مشابه به فروش می‌رسد.

 

ترحمی با بیان این كه فیلم باربی هم فاقد ارزش هنری است، گفت: در این فیلم گویی دوربینی كار گذاشته‌اند تا چند نفر در مقابل آن خودنمایی كرده و به رقص بپردازند ولی بااین‌وجود شاهد فروش بالای این فیلم بوده‌ایم.

باربی شكل و شمایل كودكانه ندارند و گروه سنی كودك را از بچگی دور می‌سازد، گفت: باربی بچه‌ها را وارد دنیایی خشن كرده و خلاقیت و بازیگوشی را از آن‌ها دور می‌كند و فرزندان ما را برای جنگ با یکدیگر در آینده آماده می‌سازد.

ترحمی اشاره کرد به اینکه می‌گویند فاقد ادبیات كودك و نوجوان هستیم و یك جهان روایت برای كودكان ننوشته‌ایم؛ اما از سویی دیگر در هر محله‌ای و منطقه‌ای از كشور لالایی‌های مختلف برای كودكان داریم که مضامین، جهان‌بینی و روایت خاص خود را داراست و از آن باید به درستی استفاده کرد و آن را توسعه داد.